De skjulte faktorer, der får din hifi højttaler til at lyde dårligt

Du gjorde alle de rigtige ting. Talte med de bedste teknikere. Læste dig igennem en masse anmeldelser og lister. Du besøgte endda butikker i dit område og hørte dig ad. Og du endte med at vælge en hifi højtaler, du virkelig følte var den helt rigtige. Alligevel, så lyder dit musiksystem ikke helt som du føler det skal. Og du begynder at undre dig om, hvad det er du har overset på vejen til den lyd du gerne ville høre. 

At vælge alle de rigtige komponenter er en fantastisk begyndelse, men der er faktisk mange andre faktorer, der også spiller en rolle for den lyd og kvalitet du leder efter. Her nævner vi nogle af dem, der er afgørende for dine hifi højttalere: 

Dit rum påvirker din lydkvalitet

Det overrasker de fleste, at det rum man befinder sig i for at høre den musik man er vild med har en stor betydning for lydkvaliteten. Hvert eneste rum har sin egen individuelle lyd signatur, som er konstrueret af den måde hvorpå lyden rammer omgivelsernes vægge, lofte og gulve. Betydningen for lyden du ønsker at høre er påvirket af både de omgivelser du sætter dine højttalere i og hvad, der findes i rummet af materielle goder. 

Hvert rum har sin egen gengivelse af lyden fra din hifi højttaler

Har du nogensinde gået ind i et hus eller rum og følt, at din stemme lyder anderledes. Mere klangende, ekko, høj eller lav? Hvert rum giver dig en bestemt klang og det samme sker for de hifi højttalere du sætter i et bestemt rum. Så, hvis du har lyttet til højttalere i en butik, betyder det ikke, at du får den samme fornemmelse af lyden i dit eget hus. 

Lyden afspejles i alt fra murstensvægge til gulvtæpper

Når du afspiller musik på dine hifi højttalere ved lav volumen, så er lyden også karakteriseret af rummets størrelse og de materielle ting, der er inkluderet i det. Solide murstensvægge og moderne cementgulve har en tendens til at gengive mere af bass lyden, hvorimod bjælkehuse og trægulve frigiver mere af bass lyden. 

Dine møbler skubber også til den lyd, der flyder fra din hifi højttaler

Små værelser kan gøre, at lyden er mere ubalanceret. Og selv de møbler, der er i rummet, kan skubbe til musikkens lyd balance.  Hvis rummet er meget tomt og har træ eller flise gulve – eller store glaspartier – så kan lyden også komme til at lyde større og endda lidt larmende. Der er ikke meget, der absorberer den. Det er ikke på grund af dine hifi højtaler. Selv når du har en almindelig samtale i sådan et rum, vil du mærke at lyden er større og fylder anderledes i sådan et rum, fordi der ikke er meget der absorberer den. 

Det er derfor vigtigt, at tage dit rum i betragtning, når du søger den bedste lyd fra dine hifi højttalere.